onsdag 15 december 2010

Kino - Trendigast i Göteborg

BAR KINO. I källaren till Hagabion finns Göteborgs - sedan drygt 18 månader - hetaste innespot, "Bar Kino". Här samlas en hipsterpublik av egenutropat trendiga människor från främst medie-, reklam-, musik-, klubb-, restaurang- och modebranschen för att frottera sig i sin egen förträfflighet. Men innebär detta att Bar Kino är tråkigt? Tvärtom!

BAR KINO, Linnégatan 21, Linnéstaden. (Se karta)
Öppettider: till 01 på vardagar, 02 på helger.

Bar Kino. Foto: Frankie

1. Atmosfär (9/10)
Det här är orsaken till att Kino blivit hett - och fortfarande håller sig hett. I mediebranschen är det här folk samlas när de är hemma från Stockholm, i hipstersvängen är det här man hänger på väg till valfri svartfest eller bisarr undangömd fest i någon lagerlokal gud glömde för länge sedan. Men det är blandat, positivt, energiskt och med hög puls som folk hänger här. Tråkigt har man sällan, men stället är inte gjort för att raggas på, då de flesta är upptagna med att ge sig själv kåta blickar i diverse speglingsmöjligheter i lokalen. Här jobbar de hårt på att det ska vara sunkigt, därför har det klientel som oftast hängde på Publik (@Andra Lång) före det att ägarna för Kings Head tog över - flyttat ett par kvarter upp mot Linnéplatsen. Det är trångt, svettigt, musiken är bisarrt skön och det är medvetet skabbigt till dekor och känsla. Det bara osar Berlin över lokalen.

2. Personal (8/10)
Sköna och kunniga, med glimten i ögat. Men känner du någon i baren får du självklart servering direkt och behöver inte oroa dig om informella kösystem. Fast så är det ju överallt. De fixar goa drinkar på ett rätt litet spritutbud och lattjar fram din öl med ett lagom avslappnat leende. Bra skit.

Bar Kino. Foto: Frankie

3. Besökare (8/10)
Som journalist känner man sig hemma, vare sig man räknar sig själv som hipsterkid eller ej. En kväll träffade jag tre journalistkollegor här - i tre olika sällskap. Det sägs att Bar Kino inte velat ha en "Berlinsk" atmosfär men det är som sagt just det de har etalerat - vilket lockar både den egocentriske och den kreative göteborgaren till oväntade möten med Linnéstadens mer avslappnade överklassungar. Roffe från Mölndal hänger inte här, men Cajsa från Södermalm känner sig precis som om hon vore hemma.

4. Prisnivå (7/10)
De har numera fatöl och serverar tjeckiskt på tapp samt även en alevariant utöver det digra utbudet av flasköl. Lite dyrare än konkurrenterna nere på Andra Långgatan, men ett snäpp under det dyrare Avenyn-stråket. Du får en bärs för runt 50-lappen.

5. Dryckesutbud (6/10)
Fatölen (/stor stark) är tjeckiskt och utbudet har diversifierats och växt fram under 2010. Här kan du få ett stort utbud av flasköl och ale på fat, men för drinkälskarna är det lite mer knapert. Den som bryr sig om vilken gin som hamnar i din gin och tonic göre sig icke besvär. Här finns the basics och inte så mycket mer, men fulöl har aldrig fått plats, här ska det vara lite "goare" i glaset.

6. Mat (2/10)
Det här är inte ett ställe du går till för att käka. Så, då har vi det sammanfattat. En våning upp finns Hagabions café (numera restaurang) där du bör sitta med käket. Inte för att moralisera på något sätt, men faktum är att det enda som vissa besökare på Kino fått i sig under dagen förtärts genom näsan, i pulverform.

7. Underhållning (8/10)
Bra, blandad musik och dessutom ofta dj:s från Göteborgs egna hipsterklubb för inbördes beundran. Här möts alternativa trendrytmer från nutiden med goa klassiskt alternativa dängor från 60/70-talen.

8. WC/Hygien (3/10)
Oftast rena katastrofen. I en intilliggande korridor finns herr/dam-toaletten som inte är vare sig mysig eller ren vid någon av de tillfällen jag besökt krogen. Tanken är ju enligt Kino att det ska vara så här, och den gemensamma kön ger ju förvisso tillfälle rent teoretiskt att snacka med nya människor och flörta med den där vackra tjejen man spanat in...men, nej. Jag kanske har blivit gammal och känslig men faciliteterna här är under all kritik.


Toaletten på Bar Kino. Foto: Frankie

9. Läge (9/10)
Här är ett av de starkaste Kino-korten. Perfekt balanserat mellan Långgatorna och Linnégatans krogstråk finns denna mellanlandningsstation som du säkerligen kommer stanna kvar på. Lokalen i sig ligger en trappa ner från Hagabions ordinarie verksamhet och går även att nå genom ytterdörren mot uteserveringen på gården. På våren och sommaren är uteserveringen den perfekta platsen för hänget som många av dessa besökare troligtvis tidigare kört på Haga Nygata och antalet barnvagnar (inklusive chaufförer med übersnygga föräldrar är off the roof). Lite av det trendiga Linnéstadens hjärta under 2010.

10. Övrigt (8/10)
Hagabion, Linnégatan.
Öppettiderna är fram till 01 på vardagar och 02 på helgerna, vilket går rätt bra i linje med det övriga utbudet i området. Bar Kino har dessutom ansträngt sig för att etablera en undergroundsnackis kring dem, har ingen hemsida, syns i princip enbart på rätt ställen i mediebranschen och vill inte ha någon uppmärksamhet. Deras klientel ser till att stället är hett, ändå. Det finns något attraktivt över det, att i denna sociala medieålder lyckas och frodas utan att ha en Facebook-sida. Respekt.

Totalpoäng: 68 (9, 8, 8, 7, 6, 2, 8, 3, 9, 8)
Ranking topp 100: 1:a. (2010-12-15)

Stadens absolut bästa krog kan få en totalsumma på 100 poäng av Bestofgbg.se:s krogtestare. De enskilda krogtestarna rankar sina krogpoäng utifrån den aktuella dagens upplevelser och sin egen tycke och smak. Än har ingen nått upp till maxpoäng – men som lotterireklamen säger, ”plötsligt händer det”.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har Kings Head tagit över Publik? Vad har hänt med dem som hade både Publik och Club Social då? Har de lagt av helt i krogvärlden i stan nu? Synd. Ännu mer synd att Uppåt framåt inte finns kvar på Magasins.

konferensresa till barcelona sa...

The west coast looks good place, as a person goes on a holiday he want to get relaxed and like to have good food and nice ambience and atmosphere. hence this place look as perfect as one want. even conference can be held as good as possible ...

Skicka en kommentar

 
Powered by Blogger